language
Nieuws
 
WMC Kerkrade 2022

inschrijving start

1 juni

Lees meer

 • 2 april 2021

  WMC publiceert verplichte werken voor harmonie, fanfare en brassbands

  Op 1 april publiceerde WMC de titels en componisten van de verplichte werken van het Wereld Muziek Concours 2022 voor harmonie, fanfare en brassbands. De selectiecommissie van het Repertoire Informatie Centrum (RIC) heeft in opdracht van WMC tien werken beoordeelt op geschiktheid voor de concertwedstrijden van de 19e editie van het festival. Van de 10 composities zijn er 5 speciaal voor WMC geschreven.

  Het overzicht van de werken is vanaf nu hier te downloaden.

  De nieuwe werken zijn geschreven door toonaangevende componisten uit Frankrijk, Japan, Engeland, Zwitserland, Nederland en Luxemburg. “Ik ben verheugd dat we vijf bijzondere nieuwe composities presenteren die een afspiegeling vormen van de internationale blaasmuziekculturen,” zegt Björn Bus, Algemeen artistiek manager WMC. ,,Ze vormen een waardevolle toevoeging aan het bestaande repertoire voor blaasorkesten.”

  In 2021 viert WMC haar 70-jarig bestaan. Daarom heeft de organisatie aan de selectiecommissie gevraagd om een aantal composities te kiezen die historische waarde heeft en die bepalend zijn geweest voor de ontwikkeling van het repertoire voor blaasorkesten. “Met onder andere het werk Concertino voor Fanfare van Rob Goorhuis en Contest Music van Wilfred Heaton blikken we terug op de rijke historie van de blaasmuziek en van ons festival. Concertino voor Fanfare was in 1985 het verplichte werk in de tweede divisie bij de fanfarewedstrijden,” zegt Bus.

  Op 1 april maakte WMC tevens de reglementen openbaar voor alle wedstrijdonderdelen van WMC 2022. Ook die zijn vanaf nu te downloaden via de site. De inschrijving voor het komende Wereld Muziek Concours start op 1 juni van dit jaar.

 • 18 maart 2021

  Music Talks: Stephanie Huysmans

  Stephanie Huysmans speelt klarinet bij Koninklijke Oude Harmonie van Eijsden. In 2005 nam ze zelf voor de eerste keer deel aan het Wereld Muziek Concours. Ze vertelt over haar WMC-ervaringen. "Zodra het eerste stuk gespeeld wordt, kun je niet meer terug."

 • 16 maart 2021

  Interview: Het nieuwe WMC: meer keuzevrijheid voor orkesten

  Björn Bus in gesprek met Frank Vergoossen van de Klankwijzer

  Het Wereld Muziek Concours 2022 als feestelijke markering van het moment waarop de wereld weer bij elkaar kan komen om samen muziek te maken. Hoe geweldig zou dat zijn! De Kerkraadse organisatie is er in ieder geval klaar voor. Volgende maand worden alle wedstrijddetails bekendgemaakt, waarna op 1 juni de inschrijving voor de 19e editie van het mondiale treffen van start gaat.

  Met het besluit om het WMC 2021 een jaar uit te stellen, lag de organisatie in een klap een jaar voor op het schema. Maar dat is voor het Kerkraadse festival geen reden geweest om in afwachting van de ontwikkelingen rond het coronavirus op de lauweren te gaan rusten. Achter de schermen is gewerkt aan de verdere professionalisering van de organisatie. “We hebben deze periode vooral gebruikt om onze community verder uit te bouwen”, zegt artistiek manager Björn Bus. “We hebben onze digitale communicatie verder ontwikkeld tot een platformfunctie. Als je geen fysiek festival kunt organiseren, kun je via een platform met elkaar in verbinding blijven.”

  Lees hier verder (pdf).

 • 4 maart 2021

  Music Talks: Erik Rozendom

  Erik Rozendom is dirigent, hoornist en arrangeur. Met het Gelders Fanfare Orkest nam hij maar liefst vier keer deel aan het Wereld Muziek Concours. De deelname die hem nog het meest bijstaat is die van 2013, toen speelden ze ‘De verschrikkingen van het ijs en de duisternis’ van Harrie Janssen. Het optreden eindigde met een emotionele climax, zowel voor het orkest als voor de toehoorders in de Rodahal. ,,Het publiek begon al te applaudisseren voordat de laatste noot had geklonken. Dat is waanzinnig om mee te maken.”

 • 3 maart 2021

  WMC 2022: voorbereidingen in volle gang

  Inschrijving opent op 1 juni

  De coronacrisis maakt het moeilijk om ver vooruit te kijken. Niettemin is de voorbereiding voor de 19e editie van het Wereld Muziek Concours, dat plaatsvindt in de zomer van 2022, op dit moment in full swing. De inschrijvingen voor de wedstrijden openen op 1 juni van dit jaar en op 1 april maakt WMC alle relevante informatie rondom de wedstrijden bekend. Ondertussen is er nauw contact met deelnemers uit binnen- en buitenland, wordt de hospitality geprofessionaliseerd en werkt WMC aan het versterken van de internationale blaasmuziek-community.

  Onderzoek
  De coronacrisis is een pandemie in de letterlijke zin van het woord: de ziekte treft de hele wereld. Voor muzikanten kwam de klap vaak extra hard aan: zij konden niet in gezamenlijkheid repeteren en het gevoel van gemeenschap, dat sterk verbonden is met de blaasmuziek, kwam onder druk te staan. Om goed te weten wat er in de mondiale blaasmuzieksector speelt, heeft WMC afgelopen zomer een brede survey uitgezet onder muzikanten en dirigenten met de vraag hoe de coronacrisis van invloed is op hun werk en of zij verwachten in 2022 naar Kerkrade te kunnen afreizen. Hoewel de effecten van de crisis per land sterk verschillen, is de algemene tendens hoopvol: Europese orkesten verwachten volgend jaar gewoon deel te kunnen nemen aan WMC. In Azië zijn deelnemers sterk afhankelijk van beschikbare budgetten daar hun deelname vaak meer dan een ton kost. In een land als Nieuw-Zeeland zijn op dit moment nauwelijks nog besmettingen, dus daar kunnen orkesten weer repeteren. In Zuid-Amerika is echter nog veel onzekerheid. De komende tijd houdt WMC een stevige vinger aan de pols en kijkt hoe de situatie zich ontwikkelt in de verschillende regio’s.

  Inschrijvingen 19e WMC
  Op 1 juni 2021 openen de inschrijvingen voor het komende Wereld Muziek Concours. Begin april maakt WMC alle informatie bekend die orkesten en ensembles nodig hebben om deel te nemen aan de wedstrijden. Onder andere de titels en componisten van de verplichte werken voor harmonie, fanfare en brassbands worden dan gepubliceerd. Ook de regelementen voor alle wedstrijden van WMC – zowel voor mars- en show als voor concertwedstrijden – zijn vanaf dat moment te downloaden via wmc.nl. Voor de inschrijvingen van de wedstrijden van WMC 2022 stelt de organisatie vanaf 1 juni een online-portal open: de Mijn WMC-omgeving. Daarin kunnen vertegenwoordigers van orkesten en ensembles hun vereniging aanmelden, het programma samenstellen en alle benodigde informatie uploaden. Vanaf april organiseert WMC verschillende online-sessies waarin (potentiële) deelnemers vragen kunnen stellen over hun deelname aan WMC 2022. Rond de zomervakantie verwacht WMC dat de meeste deelnemers duidelijkheid hebben over hun deelname en op welke wijze ze zich kunnen voorbereiden op de wedstrijden.

  Hospitality
  Een van de wezenlijke pijlers van het komende WMC is de hospitality, de wijze waarop de 20.000 deelnemers en bezoekers ontvangen worden in Klankstad Kerkrade. Sleutelwoord daarin is beleving: WMC is naast een concours ook een podium waarop mensen en culturen elkaar kunnen ontmoeten, waar samen muziek wordt gemaakt in een sfeer van verbroedering. Achter de schermen is er daarom de afgelopen periode hard gewerkt aan een veelomvattend plan om alle deelnemers te kunnen faciliteren in hun verblijf, vervoer, maar ook bij het organiseren van extra concerten, dagtrips en andere activiteiten.

  Wedstrijden in 2022
  Tijdens de Midwest Clinic in Chicago in 2019 maakte WMC bekend welke veranderingen er plaatsvinden in de wedstrijden. Binnen de concertwedstrijden voor harmonie- en fanfareorkesten, percussie-ensembles en brassbands brengt WMC een clustering per divisie aan. Dat houdt in dat alle deelnemers binnen een bepaalde divisie in hetzelfde weekend optreden. Op deze wijze kan WMC betere juryteams samenstellen en wordt de mate van objectiviteit van de jurering vergroot. De mars- en showwedstrijden worden in 2021 uitgebreid met een Championship Division voor de meest competitieve bands. De competitie in deze divisie, die boven de World Division staat, verloopt bij de show volgens een prelims-finals structuur, met de finale op de laatste zondag van WMC. Ook breidt WMC het aantal divisies uit in de Mars en Show naar vijf, inclusief een jeugddivisie.

  Music Talks
  Met het format Music Talks, waarin muzikanten, dirigenten en componisten van over de hele wereld in korte video’s vertellen wat er in hun regio speelt, wil WMC de wereldwijde community zichtbaar maken. WMC startte begin vorig jaar met het format en vroeg deelnemers wat de impact van corona was op hun regio en op de wijze waarop ze musiceerden. Uit die verhalen rijst vooral het beeld op van een veerkrachtige sector: orkesten zoeken naar manieren om toch samen muziek te kunnen maken. Ze repeteren via Zoom, streamen concerten via YouTube en spelen, als de lokale regels het toelaten, in de buitenlucht. De komende maanden begint WMC met een nieuwe reeks van Music Talks. Daarin komen deelnemers van WMC 2013 en 2017 aan het woord en vertellen zij over hun ervaringen.

  WMC NEWS
Meer nieuws