language
Over het festival
 
WMC Kerkrade 2022

inschrijving start

1 juni

Lees meer

Blaasmuziekfestival voor de wereld

Het Wereld Muziek Concours (WMC) is vooral een muzikaal feest. Het festival, dat sinds 1951 iedere vier jaar plaatsvindt in Kerkrade, is een ontmoetingsplek waar muzikanten en bezoekers met uiteenlopende achtergronden elkaar treffen en waar culturen samenkomen om in gezamenlijkheid muziek te maken. WMC biedt een platform voor een concours op wereldniveau, maar staat vooral voor verbinding tussen mensen, voor waardevolle cross-overs in de blaasmuziek en voor interessante muzikale experimenten.

Dwarsdoorsnede
Het WMC is in de kern een blaasmuziekfestival met als basis de wedstrijden voor harmonie- en fanfareorkesten, percussie-ensembles, brassbands, mars- en showbands en dirigenten. Tevens programmeert WMC gedurende het vier weken durende festival hoogwaardige orkesten en artiesten uit binnen- en buitenland op verschillende locaties in de stad en de regio die een dwarsdoorsnede tonen van wat de blaasmuziek te bieden heeft.

Begrip
WMC ontwikkelde zich gedurende de afgelopen zeventig jaar tot een begrip in de internationale muziekwereld; muzikanten en orkesten ontlenen aan hun deelname aan WMC status en aanzien. Succes in Kerkrade betekent dat je je in de vier daaropvolgende jaren wereldkampioen mag noemen. Tevens vervult WMC als sinds jaar en dag een belangrijke rol in de ontwikkeling van jurysystemen en wedstrijdformats. Ook gaan er tijdens het festival invloedrijke en baanbrekende composities in première. De organisatie heeft kortom een spilfunctie in de wereld van de blaasmuziek en is bij uitstek het meest prestigieuze festival voor de harmonie, fanfare, percussie en mars- en show.

Tijdens WMC 2022 verwacht de organisatie opnieuw meer dan 20.000 muzikanten en 300.000 bezoekers te verwelkomen in de stad. 
Benieuwd naar het WMC-gevoel? Bekijk hier de aftermovie van WMC 2017.

Geschiedenis WMC

est. 1951

Het Zuid-Limburgse Kerkrade is een stad met een rijke historie, die begint met de ontdekking van steenkool in de bodem. De mijnen zorgden voor veel werkgelegenheid en zodoende voor een ongekende economische groei. Dat bood een vruchtbare voedingsbodem voor het ontstaan van een levendige muziekcultuur. Harmonieën en fanfares vormden belangrijke bouwstenen voor het culturele en sociale leven in Kerkrade. De blaasmuziek zit diep in het DNA van Kerkrade en haar inwoners. Het is dan ook niet toevallig dat er in de jaren na de Tweede Wereldoorlog, terwijl Europa werkte aan de wederopbouw, het idee ontstond om in Kerkrade een vierjaarlijks blaasmuziekfestival te organiseren. In 1951 vond de eerste editie van het Wereld Muziek Concours (WMC) plaats in de stad. In de decennia daarna ontwikkelde WMC zich tot een van de belangrijkste blaasmuziekfestivals ter wereld en kreeg het festival een wezenlijke ontwikkelfunctie in de sector. In 2022, tijdens de 19e editie van het festival, viert WMC zijn zeventigjarig bestaan in de Klankstad.

WMC-animatie

De historie van het Wereld Muziek Concours in 2 minuten

 

Nieuwsbrief

Alle WMC-nieuwtjes en verhalen uit de wereld van de blaasmuziek direct in je mailbox? Abonneer je nu op onze nieuwsbrief.