45

dagen

11

uren

31

minuten

31

seconden
ende

Harmonie St. Michaël Thorn and Calefax Reed Quintet

Een unieke samenwerking tussen de Europees Kampioen Harmonie en het wereldberoemde rietkwintet

 
woensdag 13 juli 2022
20:15 - 22:45
Theater Kerkrade
Vanaf € 25.00

Liefst driemaal won Harmonie St. Michaël van Thorn het WMC in de Concertdivisie. Critici roemen telkens opnieuw de brede, symfonische klank waarmee de regerend Europees kampioen zich onderscheidt. Deze avond delen ze het podium met het Calefax Reed Quintet, al ruim dertig jaar bekend als een van de meest vooraanstaande blazersensembles ter wereld. Harmonie St. Michaël, onder leiding van Ivan Meylemans, en Calefax presenteren een avond met Havelaar, Cruijff en de Rosenkavalier.

 

Max Havelaar - Marijn Simons (1982)

Namen van toonaangevende hedendaagse Nederlandse componisten uit de symfonische wereld ontbreken in de repertoirelijsten voor harmonieorkest. Harmonie St. Michaël van Thorn laat het niet bij deze constatering en daagt de komende jaren elk jaar een gerenommeerde componist uit om ook voor harmonieorkest te schrijven. Het eerste resultaat komt van Marijn Simons. Begin 2022 voltooide hij zijn eerste werk voor groot harmonieorkest, getiteld Max Havelaar. Zijn inspiratie voor dit symfonisch gedicht vond hij in het gelijknamige boek van Multatuli (Eduard Douwe Dekkers) uit 1863. 

 

Rosenkavalier Suite – Richard Strauss (1864-1949)

Gebaseerd op een libretto van de Oostenrijkse schrijver Hugo von Hofmannsthal schreef Richard Strauss de lichtvoetige opera Der Rosenkavalier. Lyrische momenten, eenvoudige melodieën en lachwekkende situaties volgen elkaar op. De verkleedpartijen en amoureuze scenes in de opera doen aan een operette denken, met een zilveren roos als attribuut en teken van het huwelijksaanzoek waar alles om draait. De bewerking voor harmonieorkest van deze suite is van Jos van de Braak.

 

Un Momento Dado – Johan de Meij (1956)

Dit werk van de wereldberoemde componist Johan de Meij is een ode aan Johan Cruijff. Een verwijzing naar Cruijffs eigenzinnigheid en bevlogenheid, eigenschappen die De Meij terugziet bij Calefax Reed Quintet. De titel ontleende De Meij aan de woorden ‘en un momento dado’ die Cruijff in zijn Catalaanse jaren bezigde tijdens een persconferentie. In het werk wisselen het rietkwintet en het harmonieorkest elkaar op concerto grosso-achtige manier vloeiend af én trekken soms gezamenlijk op.

 

Tiento del primer tono y batalla imperial - Cristóbal Halffter (1930-2021)

Halffter was een toonaangevend Spaans componist en dirigent. In zijn composities verwerkte hij vaak traditionele Spaanse muziek, die hij combineerde met avant-gardetechnieken. Tiento del primer tono y batalla imperial ontstond in 1986 in opdracht van het symfonieorkest van Basel. Halffter gebruikte twee oude Spaanse orgelstukken als basis voor het stuk: Tiento del primer tono van Antonio de Cabezon (1510-1566) en Batalla imperial van Duan Battista Cabanilles (1644-1717). De bewerking voor harmonieorkest van Franco Hänle ging in 2009 op het WMC Kerkrade in première.


Dit concert is mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten (FPK).