45

dagen

12

uren

32

minuten

07

seconden
ende

Openingsconcert 19e Wereld Muziek Concours

Met philharmonie zuidnederland & The Wave Quartet

 
donderdag 7 juli 2022
20:00 - 21:30
Rodahal
Vanaf € 38.00

Terwijl de festiviteiten op de BLOW! Stage op de markt Kerkrade in volle gang zijn, staan er op het podium van de Rodahal twee bijzondere orkesten: philharmonie zuidnederland en het Wave Quartet. Samen verzorgen zij de muzikale opmaat naar het 19e WMC. Tijdens het concert tonen we een dwarsdoorsnede van wat WMC te bieden heeft: blaasmuziek én slagwerk. 

Topcomponist Hardy Mertens schreef speciaal ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van het Wereld Muziek Concours een nieuwe hymne. De wereldberoemde componist uit Kerkrade is sinds jaar en dag verbonden aan het festival en liet zich inspireren door de rijke geschiedenis van het concours en de bekende WMC-tune van Henk Badings.

De compositie Symphony of Winds van Igor Stravinski is speciaal geschreven voor de blazerssectie van een symfonieorkest. Het Wave Quartet, een toonaangevend percussiekwartet in Europa, krijgt de kans om te schitteren met een compositie van Astor Piazzolla. Het werk Aconcagua is geschreven voor de bandoneon, maar bewerkt voor percussiekwartet en symfonieorkest. Het beleeft die avond zijn Nederlandse première. 

Na de pauze staat de spectaculaire Symfonie nr.2 "The Big Apple" van componist Johan de Meij op het programma. De compositie is oorspronkelijk geschreven voor harmonieorkest, maar vanavond te horen in de uitvoering voor symfonieorkest. En dat is uitzonderlijk, want meestal is het andersom en worden werken voor symfonieorkest gearrangeerd voor harmonieorkest. 

Dit eerste galaconcert van het 19e Wereld Muziek Concours belooft hoe dan ook een bijzondere avond te worden. Een voor de muzikale fijnproever. 

Hardy Mertens - WMC Hymne                         

Igor Stravinsky - Symphony of Winds           

Astor Piazzolla - Aconcagua (Nederlandse Premiere)

Johan De Meij - Symfonie nr. 2 ‘The Big Apple’