language
Mars- en Showwedstrijden
 
WMC Kerkrade 2022

inschrijving start

1 juni

Lees meer

Over

De Mars- en showwedstrijden zijn zonder twijfel de meest visuele en spectaculaire onderdelen van WMC. Marching- en showbands vanuit de wereld ontmoeten elkaar in Kerkrade tijdens de 19de editie van het WMC in 2022. Zij trekken alle registers open om van het veld een wervelende zee van kleuren, muziek, dans, exercitie en culturen te maken. De toeschouwer wordt meegenomen in een totaalproductie van zorgvuldig samengestelde muziekstukken, strakke marcheertechnieken en veelomvattende, creatieve choreografieën.

De Mars- en showwedstrijden van het WMC zijn uniek in hun soort. Hier ontmoeten alle stijlen vanuit de hele wereld elkaar; van traditionele marskorpsen tot moderne drumcorps, van tamboerkorps tot compleet harmonieorkest. Kortom een lappendeken van culturen en stijlen. Voor mars- en showbands is het WMC the place to be en voor muzikanten is het een uitzonderlijke ervaring. Toonaangevende bands zoals The Blue Devils uit de VS, Suraskmontree School Brass Band uit Thailand, Thailand, Kunst & Genoegen uit Leiden en Pasveerkorpsen uit Leeuwarden hebben in het verleden hun opwachting gemaakt in Kerkrade en namen met trots de felbegeerde WMC-wereldtitel mee naar huis.

Nieuw in 2022 is de uitbreiding van divisies, de introductie van de Junior Division en – voor de show in de hoogste divisie – een competitie met prelims (voorrondes) en finals. Maximaal 18 showbands kunnen in deze Championship Division op vrijdag 29 juli 2022 strijden om een plaats in de finals die zal plaatsvinden op zondag 31 juli 2022. In deze zinderende finale gaan de 12 beste showbands met elkaar de strijd aan om de felbegeerde titel ‘WMC-wereldkampioen Show’.

Clustering

WMC kiest ervoor om vanaf 2022 alle wedstrijdonderdelen en divisies op specifieke dagen of weekenden te clusteren. Deze clustering heeft een aantal belangrijke voordelen. Zo wordt het eenvoudiger om deelnemers binnen een divisie met elkaar te vergelijken. Dat vergroot, ook voor het publiek, de wedstrijdbeleving. Ieder cluster wordt afgesloten met een prijzenceremonie waarbij alle uitslagen tegelijkertijd bekend worden gemaakt. Dit geeft de ceremonie meer cachet.

WMC Kerkrade behoudt zich het recht voor om bands formeel uit te nodigen voor deelname aan de wedstrijden. Rechtstreekse uitnodigingen aan bands zijn gerechtvaardigd in het algemeen belang met het oog op het behoud van het internationale karakter van het festival.

De Mars- en showwedstrijden vinden in 2022 plaats op:

  • Vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 juli
  • Vrijdag 29, zaterdag 30 en zondag 31 juli
 
KL

Marswedstrijden

De marswedstrijd kent zijn oorsprong in de klassieke Europese militaire mars traditie. Een mars kan op Anglo-Amerikaanse leest geschoeid zijn, maar kan ook ontstaan zijn aan het Franse of Pruisische hof.

OE

Showwedstrijden

Het onderdeel Show is zonder twijfel het meest visuele en spectaculaire onderdeel van het WMC. Showbands vanuit de hele wereld trekken alle registers open om van het veld een wervelende zee van kleuren, muziek, dans en culturen te maken.

KN

Marsparade wedstrijden

In 1997 stond WMC aan de wieg van de ontwikkeling van deze wedstrijdvorm voor Marching- en Showbands. De marsparade kenmerkt zich door het uitvoeren van een complete showproductie binnen de ‘beperkingen’ van het stratenparcours van de marswedstrijden; een circuit dat op het veld uitgetekend is.