language
Concertwedstrijden
 
WMC Kerkrade 2022

inschrijving start

1 juni

Lees meer

Over

De WMC-wedstrijden voor amateurorkesten zijn een belangrijk ijkpunt voor de nationale en internationale blaasmuzieksector. Hier worden vaak nieuwe ontwikkelingen in gang gezet en geïmplementeerd, waardoor deze wedstrijden een belangrijke impuls vormen voor innovatie binnen de sector. De concertwedstrijden in de Rodahal en het Parkstad Limburg Theater in Kerkrade zijn gericht op harmonie- en fanfareorkesten, brassbands en percussie-ensembles. Deze onderdelen kennen ieder hun specifieke eisen.

In alle divisies vinden in 2022 veranderingen plaats op het gebied van tijdsduur en programma. Daarnaast worden alle concertwedstrijden geclusterd per divisie.

Clustering

WMC kiest ervoor om vanaf 2022 alle wedstrijdonderdelen en divisies op specifieke dagen of weekenden te clusteren. Deze clustering heeft een aantal belangrijke voordelen. Het wordt op deze wijze bijvoorbeeld eenvoudiger om juryleden in te plannen voor de wedstrijden. Hierdoor kunnen vooral (internationale) juryleden efficiënter worden ingezet. Voor de juryleden wordt het eenvoudiger om deelnemers binnen een divisie met elkaar te vergelijken. Dat vergroot, ook voor het publiek, de wedstrijdbeleving en de objectiviteit. Ieder cluster wordt afgesloten met een prijzenceremonie waarbij alle uitslagen tegelijkertijd bekend worden gemaakt. Dit geeft de ceremonie, die wordt omlijst met optredens van orkesten en ensembles, meer cachet. Voor alle deelnemers aan de concertwedstrijden zal er in januari 2022 een loting plaatsvinden om te bepalen wie op welk moment speelt.

De concertwedstrijden WMC 2022 vinden plaats op:

  • Vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 juli
  • Vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 juli
  • Vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 juli
  • Vrijdag 29, zaterdag 30 en zondag 31 juli

De concertwedstrijden bestaan uit de volgende onderdelen: Harmonie, Fanfare, Brassband en Percussie. Ieder wedstrijdonderdeel wordt gesplitst in divisies. WMC stelt per divisie een maximum aan beschikbare plaatsen vast. In het geval dat er meerdere orkesten of ensembles zich aanmelden, beslist de algemeen artistiek manager wie er deelneemt, rekening houdend met de kwaliteit en de artistieke geschiedenis van het orkest of ensemble.

 
BI

Harmoniewedstrijden

Voor harmonieorkesten is het Wereld Muziek Concours hét podium waarop ze zich iedere vier jaar kunnen meten met de wereldtop. Blaasmuziek van het hoogste niveau, uitgevoerd door deelnemers van over de hele wereld. Sterker nog: het WMC beschikt tijdens de harmoniewedstrijden over het meest internationale deelnemersveld ter wereld. De muzikaliteit van het orkest weegt voor de juryleden het zwaarst.

HG

Fanfarewedstrijden

WMC is het internationale podium voor fanfareorkesten. De fanfare is een door Adolf Sax gecreëerd muziekensemble bestaande uit koperblazers en slagwerk, aangevuld met saxofoons. Het overgrote deel van het deelnemersveld is traditioneel afkomstig uit Nederland, België en Luxemburg, met uitschieters tot Frankrijk en Zwitserland. 

CJ

Percussiewedstrijden

Slagwerkensembles ontmoeten elkaar in Kerkrade voor een bijzonder kampioenschap: de Percussiewedstrijden. Dit onderdeel is mede door het Wereld Muziek Concours groot geworden en kent een hoge mate van vrijheid in de programmering. Ensembles mogen zelf kiezen met welke composities zij hun muzikaliteit bewijzen. Het resultaat? Een daverend slagwerkspektakel waarbij de ensembles bijna letterlijk alles uit de kast trekken om jury en publiek te overtuigen.

GD

Brassbandwedstrijden

Bij de brassbands is het competitieve element hoog. De van origine uit Engeland afkomstige orkestvorm bestaat uit uitsluitend koperen blaasinstrumenten, aangevuld met slagwerk. Deelnemende bands strijden tijdens WMC in 4 divisies om een plek aan de absolute top en zetten indrukwekkende muzikale prestaties neer met als doel: wereldkampioen worden.